ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Η περιοχή που γνωρίζεται ως Καππαδοκία συμπεριλαμβάνει τα κέντρα Προκόπι (Ürgüp), Κόραμα (Göreme), Βενάσα (Avanos), Πέρα Κάστρο (Üçhisar), Μαλακοπή (Derinkuyu) , Ανάκου (Kaymaklı) και Περίστρεμμα  (Ihlara). Είναι μια συναρπαστική περιοχή με τους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις υπόγειες εκκλησίες και κατοικίες και κατέχει μια μεγάλη έκταση. Η περιοχή φημίζεται επίσης με την υφαντουργία χαλιών, τα κρασιά και τα διαφορετικά κόκκινα αγγεία της Βενάσας. Η Καππαδοκία αποτέλεσε καταφύγιο για τους πρώτους χριστιανούς που έζησαν και προσευχήθηκαν κρυφά στις υπόγειες πολιτείες. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν περίπου 3000 πέτρινες λαξευτές εκκλησίες, όμως δεν ανοιχτές για επίσκεψη όλες οι εκκλησίες.

Η πόλη της Κόραμας βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας, στην περιοχή και πολλοί κάτοικοι εδώ εξακολουθούν να ζουν σε σπίτια- σπηλιές και μερικά από αυτά έχουν μετατραπεί σε πανσιόν. Γύρω από την Καππαδοκία υπάρχουν οι μαγικές καμινάδες γνωστές ως  'Fairy Chimneys' .

Στα δυτικά  της πόλης Niğde (Νίγδης) υπάρχει η κοιλάδα Ihlara (Περίστρεμμα) μήκους 10 χιλιομέτρων και πλάτους 80 μέτρων. Η κοιλάδα είναι ιδανική για περίπατο και εδώ υπάρχουν 60 εκκλησίες μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία των Φυδιών, οι 12 από αυτές είναι ανοιχτές για επίσκεψη. 

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν εκατοντάδες υπόγειες πολιτείες. Οι δύο σημαντικότερες από αυτές είναι το  Kaymaklı (Ανάκου) με 8 ορόφους και η Μαλακοπή που φτάνει σε βάθος 55 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Χριστιανούς τον 7ο αιώνα για να προστατευτούν από τους διώκτες τους και περιείχαν ευρύχωρα δωμάτια για να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες αυτών που κατέφευγαν.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι Χεταίοι, Φρυγαίοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί στη συνέχεια μαγεύτηκαν με την ομορφιά της Καππαδοκίας και άφησαν εδώ ίχνη δικών τους πολιτισμών συμπεριλαμβανομένου και του Δρόμου του Μεταξιού που ένωνε τον Βορρά με το Νότο και τη Δύση με την Ανατολή. Ως αποτέλεσμα της έντονης αυτής κινητικότητας η περιοχή μετατράπηκε σε πολύπλοκο δίκτυο ιστορικών και πολιτιστικών επιρροών. Η Καππαδοκία ήταν μια περιοχή όπου συναντιούνταν και αλληλοεπηρεάζονταν διαφορετικές φιλοσοφίες. Σπίτια και εκκλησίες λαξευμένες μέσα σε βράχους, φτάνουν μέχρι την κοιλάδα   Ihlara που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Aksaray  και 14 χιλιόμετρα από το χωριό Selime. Μερικά από τα κτίρια αυτά χρονολογούνται μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Μεταξύ των τουριστικών περιοχών άξιες επίσκεψης είναι οι εκκλησίες Eğritaş, AğaçAltı, Kokar, Yılanlı (των Φιδιών), Pürenli, Kırkdamaltı, Ala (Πολύχρωμη), Direkli (Με τους Κίονες), Kale Manastırı (Μοναστήρι Κάστρου) και ο καθεδρικός ναός Selime . 


Η Καππαδοκία είνια μια σημαντική και στρατηγική περιοχή εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Επειδή το εμπόριο και οι πηγές ήταν πολύ ευνοϊκές στην Καππαδοκία, η περιοχή δέχτηκε συχνά επιθέσεις, κατοχές και λεηλασίες. Ο ντόπιος λαός για να προστατευθεί από τέτοιες επιθέσεις και λεηλασίες έζησε σε υπόγειες πόλεις που δεν γίνονταν αντιληπτές από τους διώκτες. Ενώ στην αρχή οι υπόγειες κατοικίες χρησιμοποιήθηκαν για προσωρινό διάστημα ως καταφύγια, με την πάροδο του χρόνου μεταφέρθηκαν στους χώρους αυτούς αποθήκες νερού και τροφίμων, οι ναοί, τα εργαστήρια Οινοπίας και μετατράπηκαν σε υπόγειες πολιτείες. Μερικές από αυτές χρονολογούνται πριν από την χριστιανική εποχή. 


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πέρα Κάστρο (Üçhisar)

Το Πέρα Κάστρο (Üçhisar) που απέχει επτά χιλιόμετρα από το Νεβσεχίρ με το μαγευτικό θέαμα του χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη ομορφιά.  Σαν κοιτάζετε από το Κάστρο της πόλης απολαμβάνετε τη μοναδική πανέμορφη θέα όλης της περιοχής.

Κόραμα (Göreme)

Υποτίθεται πως το Κόραμα που απέχει δέκα χιλιόμετρα από το Νεβσεχίρ και η γύρω περιοχή, χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της Βενάσα ( Avanos) ως νεκροταφείο κατά την εποχή των Ρωμαίων. Η περιοχή αυτή ονομάζεται γενικά ως κέντρο πίστεως. Στον τόπο που γεννήθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα που ενώνει το σύνολο των ιδεών του Χριστιανισμού, βρίσκεται το ανοιχτό μουσείο του Göreme. Στην Εκκλησία των Στεμμάτων, στο Ανδρικό και Γυναικείο Μοναστήρι, στο Εξωκλήσι του Αγίου Βασίλη, στην Εκκλησία της Μηλιάς,  στην Εκκλησία των Φιδιών, στην Εκκλησία του Σανδαλιού διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και οι τοιχογραφίες.

Προκόπι (Ürgüp)

Το Προκόπι (Ürgüp) κοντά στο Κόραμα (Göreme) φημίζεται με τα κρασιά, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις φυσικές ομορφιές του. Θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία και ανάμνηση για σας να σας σερβίρουν το κρασί μέσα σε παραδοσιακό δοχείο ή ένα κρυστάλλινο ποτήρι. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ημεδαποί παραγωγοί κρασιού έχουν υιοθετήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους στην παραγωγή κρασιού, υπάρχουν και αυτοί που τηρούν τις αρχαίες μεθόδους οι οποίες έχει αποδειχθεί οτι είναι σωστές. 

Σινασός (Mustafapaşa)

Το Mustafapaşa (Σινασός) που βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νότια του Ürgüp φημίζεται με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα  κτίρια του. Το παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου διακοσμήθηκε με σχέδια που αντανακλούν τον ιδεαλισμό των εικονομάχων.  Στο Avanos σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το Νεβσεχίρ, συνεχίζεται η παράδοση της αγγειοπλαστικής από την εποχή των Χεταίων.